Introductie - Force Wheelz

Wie ben ik?

Ik zal mijzelf kort voorstellen

Ik ben Ryk Venema, geboren Canadees (vandaar de Maple Leaf in mijn logo) en al langer dan 25 jaar woonachtig in Nederland. Ik woon samen met mijn vrouw en drie kinderen in het Friese IJlst.

Zolang ik me kan herinneren ben ik gek op fietsen. Tijdens mijn jeugd in Canada en Engeland heb ik verschillende mooie fietsen gehad. De eerste fiets van naam was een Gitane BMX, die later gevolgd werd door een Raleigh Mustang MTB van de eerste serie. Na het emigreren naar Nederland in 1991 stond het fietsen even stil. In de zomer van 1995 werd het vuur weer aangewakkerd toen ik een vakantiebaantje kreeg bij een pakketdienst. Dit waren voornamelijk nachtdiensten, waardoor ik pas ‘s middags weer uit bed kwam… net op tijd om de Tour de France te zien. Vanaf dit moment heeft het fietsen me eigenlijk nooit meer losgelaten.

Wat voor mij ook bij het fietsen hoort, is zelf onderhoud plegen en sleutelen. Ik ben in die zin ook een beetje een materiaal freak en heb natuurlijk al mijn fietsen zelf samengesteld en gebouwd… uiteraard met mijn eigen wielen!

Het wielenbouwen is er bij mij langzaam ingeslopen. Ik ben begonnen met mijn eigen wielen richten, vervolgens heb ik mijzelf leren vlechten en later (met een eigengemaakte houten standaard) ging ik mijn eigen wielen maken. In de loop van de tijd heb ik alles wat ik leerde samengevoegd tot een techniek die goed bij mij past en die, het belangrijkste van allemaal, een strak, sterk en betrouwbaar wiel oplevert. Mijn houten standaard is inmiddels vervangen door een stalen exemplaar van Park Tool en het luisteren naar de klanken van de spaken is vervangen door een tweetal Tensiometers (spaakspanningsmeters van Centrimaster en DT Swiss).

Naast het adviseren van klanten en het samenstellen en maken van mijn “eigen” wielen, bouw ik ook wielen in samenwerking met het TROI team van de KNWU. Een team met jonge talenten die klaargestoomd worden voor een carrière bij de prof’s. Naast de wielerbond kan ik zowel Prof’s, eliterenners als fanatieke recreanten tot mijn klanten rekenen. Daarnaast ook verschillende bedrijven waar ik freelance werk voor verricht.

Naast het bouwen van wielen, bouw ik ook high-end fietsen “a la carté” voor mijn klanten.

Ik heb in mei 2013 een belangrijke stap genomen door mijn werk in de Gehandicaptenzorg vaarwel te zeggen en mij volledig te richten op mijn bedrijf Force Wheelz. Hierdoor kan ik mij steeds verder professionaliseren en richten op het wiel- en fietsenbouwen, adviseren van klanten en een product en dienst leveren van een uitmuntende kwaliteit.

Veel plezier met het bekijken van mijn website. Voor vragen, advies of een offerte kunt u een bericht sturen via het contactformulier.

 

Sportieve groeten,

Ryk Venema.